FAQ  •  Zarejestruj  •  Zaloguj

Lustrzanka DSLR i tło Chroma Key

<<

greg801

Post 19 gru 2009, o 10:20

Lustrzanka DSLR i tło Chroma Key

Witajcie
Pytanie do fachowców czy ktoś kręcił filmy z w którym za postaciami znajduje się zielone tło Chroma Key?
jak to ma wygląda przy edycji w programie SonyVegasPro 9.0?
Gdzie najlepiej kupić taki materiał?
<<

fan5d

Post 19 gru 2009, o 17:34

Re: Lustrzanka DSLR i tło Chroma Key

Przyłączam się do pytania , gdyż będę robić w przyszłości takie filmy na zielonym tle.
<<

veryhen

Post 17 sie 2010, o 18:18

Re: Lustrzanka DSLR i tło Chroma Key

Więc tak edycja w "Sony Vegas" jest bardzo prosta: najpierw na pierwszym video tracku umieszczamy materiał nakręcony na green screen, następnie przechodzimy do listy efektów (na samym końcu materiału są 2 ikonki ta wyżej to "pan crop" ta niżej to właśnie lista efektów). Na liście odszukujemy pozycje "sony chroma keyer" zaznaczamy ją i klikamy OK w otwartym okienku z listy na górze wybieramy "pure Green Screen", zaznaczamy pozycje "show mask only" i za pomocą suwaków ustawiamy tło by było jak najbardziej czarne natomiast postać jak najbielsza (bez żadnych kropek i cieni) odznaczamy "show mask only" zamykamy okno i na drugim video tracku (poniżej) umieszczamy materiał który chcemy podłożyć i gotowe.

Tu jest poradnik (po angielsku ale da się wszystko zrozumieć)

http://www.youtube.com/watch?v=Fge77mTwfFQ

Co do zrobienia green screen to nie tyle materiał jest ważny a oświetlenie. Na allegro często pojawiają się materiały polipropylenowe pod hasłem "tło fotograficzne" ja używam takiego

Obrazek

A co do oświetlenia to najlepiej sprawdzają się reflektory halogenowe (ja mam 4x 500W). Jak ustawić pokazuje ten filmik

http://www.youtube.com/watch?v=GjvqsB2EAuc

Jakieś pytania pisać na pw

Powrót do Nagrywanie materiału